Най-богатият човек в Румъния е осъден на 2,5 години затвор

Апелативният съд в Букурещ осъди най-богатия човек в Румъния – милиардера Йон Николае – на две години и половина затвор за незаконно финансиране на президентската кампания през 2009 година. Това се казва в обявената в четвъртък присъда, която не подлежи на обжалване, съобщава ТАСС. Заедно с бизнесмена е осъден и бившият функционер на Социалдемократичената партия (СДП) на румъниуя Георге Станку. По данни на следствието, той е получил от Николае милион евро за предизборната кампания на лидера на партията Мирча Джоане, който тогава изгуби срещу Траян Басеску. В замяна на финансовата помощ Николае е поискал Джоане да назначи в министерството на икономиката близки до него хора, които да лобират за проектите му.

Принадлежащата на Николае румънско-британска агропромишлена и финансова група „InterAgro“ оперира в сферата на производството на селскостопанска продукция, химическата промишленост, туризма и енергетиката. Миналата година тя затвори мрежа от заводи за производство на торове заради ръста на цените на газа. Николае обвини за краха на отрасъла правителството, което изпълнява исканията на Международния валутен фонд за либерализация на енергийния сектор. „Дори и през 40-те години, в които страната бе управлявана от диктатора Чеушеско, нямаше такова нещо, каквото успяха да направят сегашните действащи власти, които обещаха да помогнат на индустрията, но не направиха нищо”, заяви Николае пред журналисти.

Въпреки това, че Румъния през 2007 година влезе в ЕС и НАТО, пътят към безвизовата Шенгенска зона продължава да е затворен за страната заради високото ниво на корупция. Под натиска на Брюксел през последните две години в Румъния по обвинения в подобни престъпления бяха осъдени бившият премиер Адриан Нъстасе и няколко десетки министри, чиновници и крупни бизнесмени. След като в края на миналата година под лозунга за борба с корупцията бе избран новият президент на страната, етническият немец Клаус Йоханис, арестите бяха възобновени.

Comments

comments