Назрява протест на лични лекари заради бюджета

Председателят на Националното сдружението на общо практикуващите лекари д-р Любомир Киров предупреди пред БНР, че е възможен протест на личните лекари заради бюджета, предвиден за първична помощ и правилата на работа.

„Правим проучване за нагласите сред нашите колеги и на готовността им за участие в ефективни протестни действия. Недоволството нараства. Ако няма промени и вслушване в разумните предложения, които даваме, вероятно ще се стигне и до протести. Кога – не мога да кажа, решенията се вземат от колегите“, поясни той.

Киров припомни, че и препоръките на Световната банка, и заложеното в националната здравна стратегия предвиждат далеч по-голямо финансиране на първичната извън болнична помощ. Според стратегията до 2020 г. парите за личните лекари трябва да скочат двойно, като с това се увеличат и задълженията на общо практикуващите в областта на профилактиката, лечението и диспансерното наблюдение. Идеята е по-малко хора да влизат в болница. За тази година обаче ръстът на парите за първична помощ е символичен – 2 млн. лв., с което бюджетът по това перо на НЗОК става 180 млн. лв. От сдружението на общо практикуващите настояваха за бюджет от 205 млн. лв. Освен това от тази година личните лекари имат и нови задължения при диспансеризираните пациенти и при определянето на рискови групи за социално значими болести.

Comments

comments