Наесен гласуваме в две прозрачни урни – за местна власт и за референдум

Предстои да дадем своя вот наесен в две прозрачни урни – за местна власт и за референдум. Кметовете разкриха, че нямат достатъчно кутии за вота, за да осигурят по две във всяка избирателна секция. Обществена поръчка обаче не може да се пусне. Това може да стане след като се насрочат изборите, ала не и преди това.
При избори и референдум заедно гласуването ще се осъществява по-бавно. Това е причината ЦИК да възнамеряват да препоръчат на общините да осигурят наесен гласуване в две отделни тъмни стаички. В по-малките общини, където има слабограмотни избиратели, може да се образуват опашки, тъй като сега за пръв път на местни избори ще се отбелязват и преференции за съветници, а въпросите за референдум ще са три, пише в. “Преса”.
Поради спорове в парламента все още не е ясно дали ще има избори 2 в 1 през октомври. Според закона държавният глава може да насрочи референдум не по-рано от две и не по-късно от три месеца от решението на НС. На практика най-късно на 23 юли то трябва да е обнародвано в Държавен вестник, за да може референдумът да се проведе заедно с изборите на 25 октомври.
Депутатите още спорят за съдържанието на въпросите, а проектът трябва да мине през комисии, за което се изисква време. Най-дискутиран е въпросът за мажоритарния вот.
ДПС предлага всички 240 депутати да се избират мажоритарно.

Comments

comments