Наемателите на пасища ще бъдат задължени да отглеждат животни

Министерство на земеделието и храните извършва промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските з. Това заяви на брифинг министърът на земеделието и храните Десислава Танева след проведена среща с премиера Бойко Борисов и представители на животновъдни организации и млекопроизводители в Министерски съвет Министър Танева бе категорична, че с промените, всички ползватели на постоянно затревени площи, които не притежават животни, ще бъдат задължени или да се снабдят с такива или договорите им ще бъдат прекратени.
„Основната промяна в Закона ще бъде, че всички ползватели на постоянно затревени площи, включващи пасища, ливади от общини и/или от държавата, които не притежават животни, или достатъчно на брой такива, ще бъдат задължени до 2 февруари 2016 г. или да се снабдят с животни по тази норма, или договорите ще бъдат прекратени“, каза министър Танева.
Министърката обяви, че става въпрос за договори, които представляват около 35% от постоянно затревените площи, собственост на общини и държавата. Промени целят подобряване на процедурата по разпределение на фонда от постоянно затревени площи между животновъдите по определената норма. Министърът на земеделието заяви още, че втората мярка, която държавата ще предприеме в подкрепа на животновъдите и млекопроизводителите е чрез помощ по схемата de minimis да бъдат разпределени по 7 лв. на овца-майка, а за млечното говедовъдство по 100 лв. на млечна крава, като общият бюджет за двете помощи е 26 млн. лв. В най-скоро време се очаква решението да бъде прието на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Comments

comments