Над 90 процента от децата в България ползват Интернет всеки ден

Според проучване сред семейства с деца на възраст 9-16 години в 25 европейски държави, над 90 процента от българските деца ползват интернет всеки ден.
Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов при откриването на кръгла маса за защитата на децата в интернет пространството. Изследването установява също така, че българските родители са сред най-интересуващите се от онлайн контактите на своите деца.
Малките ползват все повече смартфона като устройство за достъп до световната мрежа и контролът от страна на родителите става все по-труден, добави заместник-министърът. Според последния ролята на семейството и институциите сега е да научат децата за опасностите, които крие Интернет, за начините да реагират на рисковете и да регулират поведението си в мрежата.
„Те трябва да знаят, че възможностите вървят ръка за ръка с рисковете“, каза още Валери Борисов.
Няколко инициативи на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията през тази година са насочени към изява на творческия потенциал на децата и младите хора. Преди дни приключи конкурсът за детска рисунка на тема „Технологиите, които ме свързват със света“. Победителите ще получат своите награди през юни, съобщи заместник-министър Валери Борисов.

Comments

comments