Над 500 души се обявиха срещу „Свидетелите на Йехова“ в Благоевград

Над 500 са събраните подписи срещу сектата „Свидетелите на Йехова“ в Благоевград. Днес за пореден път пред офиса, където се събират йеховистите, дойдоха активисти на ВМРО и призоваха членовете на сектата да напуснат областния център.

„Пуснали сме жалба до прокуратурата, възнамеряваме да се срещнем с представители на Регионалния инспекторат по образование, както и със служители на Агенцията за закрила на детето,тъй като сектата е наела помещение в близост до учебно заведение“, каза общинският зам.-председател на ВМРО в града Георги Костадинов.

Той поясни, че е практика йеховистите беседват в близост до училища в цялата страна. По негови думи сектантите се събират два пъти седмично, като броят им в момента за Благоевград е над 30 души.
„Уведомили сме кмета на града и имаме неговото разрешение за това“, каза Георги Костадинов. Той поясни, че заради явната нетърпимост към сектата от негова страна, в полицията са подадени 6 жалби. Сектата се подвизава в града близо месец. Помещението, в което се провеждат проповедите се намира в ЦГЧ, в близост до училище и колеж.

Живеещи в близост хора, не крият притеснението си от факта, че „Свидетелите на Йехова“ беседват именно там. В рамките на няколко дни, стълата на офиса, нает от йеховистите са чупени два пъти, като последният случай е снощи.

„Свидетели на Йехова“ е религиозно движение, основано през 1876 г. в Съединените американски щати и придобило сегашното си име през 1931 г.

Самоопределят се като християни. Вярванията им се отличават от тези на всички други християнски деноминации, въпреки че има отделни сходства – например, христологичните им възгледи са близки до тези на арианите. Свидетелите на Йехова не признават Троицата, разделението на свещеници и миряни и други, вярват че Бог има име – Йехова, а Иисус Христос е Негов син, не приемат кръвопреливане и не празнуват рождени и именни дни[1].

Организацията на Свидетелите на Йехова е известна с евангелската си проповедна дейност. По данни на самата организация, към 2013 г. по света има над 7,96 милиона активни Свидетели на Йехова[2], и посeщението на Възпоменанието на смъртта на Исус Христос (Господната вечерия) е над 19,24 милиона. Регистрирани са в много държави от Европейския съюз, САЩ и други страни. По данни на Свидетели на Йехова под 1% от населението на САЩ, Бразилия, Мексико, Германия, Франция, Италия, Япония, Конго, Нигерия и Филипините са членове на организацията[3].

В миналото и днес Свидетели на Йехова получават забрани в много държави по целия свят да развиват дейност.

Comments

comments