Над 500 дупничани празнуват имен ден днес

На днешната дата – 17 януари, православната църква почита паметта на Преподобния Антоний Велики, a празникът е наричан от народа Антоновден. Над 500 са жителите на община Дупница, които днес ще посрещач гости. Носещите името Антон са 127, а Антония – 44. Най-разпространеното име е това на Антоанета, което носят 157 от нежния пол в общината. Да почерпят днес повод имат още Антонио – 65 човека, Тони-33, Антонина са 14 дупничанки, Дончо – 9…

Името Антон произхожда от римското име Антоний и значи „безценен, неоценим, който няма цена“. Другото му значение е „който влиза в бой“. Антоний Велики е роден около 251 г. след Христа, в Египет, в семейството на заможни и благочестиви родители. Според житиеписеца му Атанасий Александрийски светецът прекарва 20 години при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които беседва часове. На 104 години Антоний излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството. На следващата година светецът умира, като е погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.

Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка”.

Comments

comments