Над 3200 жертви на опустошителното земетресение в Непал, 1 млн. деца са засегнати

Жертвите на опустошителното земетресение в Непал вече наброяват 3200, а съдбата на близо един милион деца е „сериозно засегната“. Това каза говорител на детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от „Ройтерс“.

Стотици хиляди непалци спят в палатки или на открито, а спасителните екипи на хуманитарните агенции следят за появяването на инфекциозни заболявания.

„Това, което ние знаем към този момент е, че има почти един милион деца, които са сериозно засегнати. Най-голямата ни грижа за тях в момента ще бъде достъпът до чиста вода и канализация, знаем, че водата и храната са на привършване“, каза представител на УНИЦЕФ.

По последни данни 3 218 души са загинали при земетресението с магнитуд 7.9 в събота. Все още не е известен и броят на чужденците, които са станали жертва на природното бедствие. Само французите, за които няма информация, са над 670.

Издирват и 26-годишен българин

26-годишен българин е изчезнал след земетресението в Непал. Бащата на Александър Димитров – Христо, разказа пред Нова тв, че няма връзка със сина си от петък. Младият мъж е студент в холандски университет и е бил в Непал, за да кара стаж в туристическа агенция във връзка с образованието си.

Бащата разказа, че още в събота сутринта е позвънил в кризисния център на Министерството на външните работи, откъдето му дали телефони на посолството в Делхи. Той помоли за съдействие от страна на ведомството ни.

Преди да бъде включен по телефона днес, Христо Димитров е писал до медията, като е разказал, че е звънял на телефоните на българското посолство в Делхи в събота и неделя, но там никой не е вдигал.

На сайта на МВнР към момента има информация, публикувана преди два дни, в която се посочва, че ведомството няма данни за пострадали български граждани в Непал.

Информацията за изчезването на Александър Димитров бе публикувана в интернет услугата за издирване на хора Google Person Finder на 25 април, като се посочва, че той е от Варна, с руса коса и брада и че е пребивавал в хотел в Катманду.

Хиляди хора спят навън

Трусът е най-разрушителният в Непал след 1934 г., когато загиват около 8 500. Повече от 6500 са ранени.

Десетки загинали има и в съседен Китай и Индия.

Хиляди хора прекараха втора вечер навън, заради опасностите от срутване на сгради по време на вторичните трусове.

Световната здравна организация (СЗО) е доставила в Непал медицински материали за 40 000 души след разрушителното земетресение в събота, съобщи БТА, като се позова на заместник-генералния секретар на ООН за хуманитарната помощ Валъри Еймъс.

Comments

comments