Над 300 деца от цяла България пяха заедно „Питат ли ме дей зората” в Националната библиотека

6099949

 

 

 

320 момчета и момичета от цяла България пяха заедно „Питат ли ме дей зората” и рецитираха стихотворението „Аз съм българче” в Националната библиотека „Св. Св. Климент и Методий” /НБКМ/, предаде репортер на БГНЕС.

Децата поставиха букет от цветя пред паметника на Светите братя, закривайки събитието с дълго празнично хоро. Патриотичната инициатива се организира за трета поредна година от Арт компания „Нови звезди”, Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методи 1924” със съдействието на НБКМ в навечерието на Националния празник 3 март.

Нашите деца живеят във време, в което не знаят основни неща, които ние и по-големите от мен, разбира се, не знаят като основни. Дори какво е това „Балкан”, да речем, което за нас беше голям потрес. Те не са виновни, разбира се, такова е времето. Но решихме, че трябва да направим нещо, чрез което да почувстват България, да я обикнат и да могат съответно да научат нещо повече за нея. Това каза Петя Данданова от Арт компанията „Нови звезди”. Това може би трябваше да се прави от държавата, но ние сме решили, че това е наш дълг, допълни Данданова.

Кампанията е подкрепена от Маргарита Хранова, Ники Кънчев, Етиен Леви, Хайгашод Агасян, Панайот Панайотов и други популярни личности. Като в събитието взеха участие възпитаниците на различни формации, вокални групи и училища, които бяха облечени с традиционни носии или връхни дрехи със стилизирани фолклорни мотиви. Част от тези формации са: Арт Компания „Нови звезди” , група деца от 151 НСУ „София”, както и вокалната група към училището: ученици от 105-то СУ „Атанас Далчев”, Детска вокална формация „Жълтурчетата” към 4-то ОУ „Проф. Св.св.Кирил и Методий” с ръководител Нора Преждова,вокална група „Смехоранчета” с ръководител Галина Коджаманова, Център за изкуство „Зорница”, Сдружение „Евтерпани”, фолклорна група „Житена питка”, вокална група „Сладки пуканки” и др., пише БГНЕС.

Comments

comments