Над 30 крадци на питейна вода разкриха в Огняново

Контролните органи на ВиК – Благоевград, които започнаха проверки на водопровода за питейна вода, който захранва гърменските села Огняново и Марчево, само за няколко дни са установили около 30 крадци, включили се във водопроводната мрежа с огромни тръби, за да поливат нивите и градините си с питейна вода, която в тазгодишните горещини е жизнена необходимост за жителите на двете населени места.
Информирани хора разкриха, че проверяващите са попаднали и на фрапиращ случай, при който жител на Огняново източвал изключително голям обем питейна вода от водопровода в размер на близо 5000 кубични метра чрез незаконен байпас и посредством големи тръби.
След прекъсването на незаконните кражби, питейната вода в Огнявово вече е в изобилие, коментираха жители на селото.
Проверките за кражби на питейна вода по водопровода, захранващ двете села, продължава и до дни от водната институция обещават да оповестят имената на крадците, довели селата Огняново и Марчево до воден режим, протести и използване на проблема за трупане на политически дивиденти, заради наближаващите местни избори през октомври.
Жители на Огняново и Марчево пропищяха от липсата на питейна вода и въведения воден режим, въпреки който водата не достигаше изобщо до къщите в по-високата част на курортното село.
„Проблемът с питейната вода в Огняново и Марчево бързо се превърна в политическа арена, на която поле за изява намериха хора с болни амбиции за налагане на реваншизъм и отмъщение на политическа основа, като от ситуацията се възползваха и мераклии за кметове и общински съветници от различни партии, движения и независими“, коментират жители на двете села.
Инициативата за протеста даде бившият кмет на село Марчево-Розен Марчев, който призова за бързата намеса на здравния министър д-р Петър Москов, тъй като според него заради безводието двете села били пред епидемии.
Марчев бе в челните редици и на протеста против незаконните ромски къщи в квартал „Кремиковци“, където до края на юли предстои да бъдат съборени още 102 постройки.
Междувременно кметът на Огняново Димитрия Гюрова заяви пред протестиращите, че е изпратила спешни уведомителни писма за създадения воден проблем в селото до всички възможни институции и призова хората да не се поддават на емоциите.
Очаква се ръководството на ВиК – Благоевград да даде пресконференция за разкритите кражби на питейна вода в Огняново и други населени места в община Гърмен.

Comments

comments