Над 3 млн.лв. загуби може да претърпи община Благоевград , ако одобри молбата за намаляване на концесията на ГУМ наполовина.Внесената преди месеци молба чака да бъде разгледана,концесионерът отказва коментар

През 2011 година фирма „Макиз“ООД ппечели концесията за ГУМ-Благоевград , при следните условия:
1. Срок на концесионния договор – 25 години;
2. Размер на годишното концесионно заплащане – 274 000 лв. без ДДС.
3. Гратисен период, през който концесионерът се освобождава от заплащане на годишното концесионно плащане – 18 месеца, считано от датата на влизане в сила на договора за концесия.
4. Общ размер на инвестициите – 15 366 212 лв., разпределени по години както следва:
– за първата година и шест месеца – 7 334 363,00 лева, без ДДС, или минимална сума в евро 3 750 000 евро без ДДС;
– за шестата година – 3 063 441;
– за тринадесетата година – 2 229 646 лева без ДДС, или минимална стойност в евро 1 140 000 без ДДС;
– за двадесетата година инвестиции в размер на 2 738 162 лева без ДДС, или минимална стойност в евро 1 400 000 / без ДДС.
5. Концесионерът се задължава да обособи самостоятелни обекти за собствениците с признато право на собственост върху сградата в размер на 2,71 % ид.ч.през първата година и половина на концесионния договор.
6. Обвързващото предложение и офертата на “МАКИЗ” ООД са неразделна част от договора за концесия.
Към днешна дата ГУМ вече е „LARGO“ МОЛ и работи, няколко известни бранда са се настанили в обновената сграда в центъра на града.
От известно време в града вървят слухове,че концесионерите са внесли молба до община Благоевград за намаляване на концесията на половина. Сама по себе си идеята е доста скандална, тъй като ако се случи това ще означава, че ще се нарушат условията на цялата концесията. Хората в града коментират,че една подобна стъпка е повече от абсурдна , защото фирма „Макиз“ООД е спечели концесията с оферта в която именно стойността е била от решаващо значение.По този начин другите кандидати които са се явили тогава имат право да се противопоставят,че по един или друг начин са били ощетени.
Потърсихме за мнение адвокат Албина Анева , общински съветник в Обс Благоевград и председател на КОМИСИЯ ПО СЛЕДПРИВАТИЗАЦИОНЕН И СЛЕДКОНЦЕСИОНЕН КОНТРОЛ.“В моята комисия такава молба не е постъпила.Аз съм председател на тази комисия и би следвало да знам , ако има нещо подобно, но за момента няма“, отрече слуховете адв.Анева.Тя каза още, че дори да се внесе подобна молба , тя вероятно няма да бъде одобрена именно , защото ще наруши условията на цялата концесия.
Свързахме се и с един от концесионерите на ГУМ – Георги Тозев, той обаче заяви,че не може да коментира въпроса и нито потвърди, нито отрече намерението да се депозира молба или наличието на такава за намаляване на концесията.
На фона на това което казаха пред наш репортер адв.Анева и Георги Тозев, член на КОМИСИЯ ПО СЛЕДПРИВАТИЗАЦИОНЕН И СЛЕДКОНЦЕСИОНЕН КОНТРОЛ, внесе малко повече яснота по въпроса като потвърди ,че такава молба има, преди няколко месеца е постъпила за сведение в комисията, но все още не е разгледана, тъй като се чака Доклад от кмета д-р Атанас Камбитов.
След като нашата информация се оказа вярна, идва въпроса при евентуално одобрение на такава молба, загубите за концедента в лицето на община Благоевград, за срока от 25 години ще претърпи загуби , които ще надхвърлят 3 000 000 лв. Освен загубите, това ще повдигне още доста въпроси, най-важният от които е трябва ли в такъв случай да се намалят концесиите на всички ползващи такива.Не по-малко важен е въпроса, защо се отрича съществуването на тази молба и защо самият господин Тозев се притеснява да коментира въпроса.
Одобрението на такава молба само по себе си е незаконосъобразно и абсурдно и ако бъде гласувано и прието от Общински съвет – Благоевград , според юристи ще наложи да се потърси лична отговорност на всеки общински съветник дал положителен вот .
Ние ще продължим да следим темата и да ви информираме за развитието и.

Comments

comments