Над 12 800 са вече жертвите на земетресенията в Южна Турция

Най-малко 12 873 са загиналите и 62 937 са ранени след разрушителните земетресения, разтърсили Южна Турция в понеделник, съобщи днес Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), цитирана от Анадолската агенция.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш са усетени в още девет окръга, като са засегнали най-малко 13 милиона души.

Над 113 200 души участват в операциите по търсене и спасяване на пострадали от земетресенията, се посочва в изявление на АФАД.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган инспектира вчера спасителните дейности в окръзите Адана и Хатай, както и в град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, където бе епицентърът на най-силния трус. Той се срещна със засегнатите от земетресението в палаткови градчета, пише БТА.

В окръг Кахраманмараш и останалите засегнати най-силно от земетресенията окръзи е обявено тримесечно извънредно положение

Няколко държави в региона, включително Сирия и Ливан, усетиха силните трусове, които разтърсиха Турция в рамките на по-малко от 10 часа в понеделник.

Жертвите на разрушителното земетресение на турско-сирийската граница и последвалите вторични трусове достигнаха 16 000 души, съобщи АФП.

Хиляди хора в Сирия все още са в неизвестност, продължава да има и спешна нужда от тежка техника за разчистване на отломките. Дългогодишната гражданска война и международните санкции пречат на оказването на помощ на пострадалите райони.

Comments

comments