Над 11 000 атлети от 206 държави ще вземат участие в Олимпийските игри

31-вите Олимпийски игри ще бъдат официално открити тази нощ в Рио де Жанейро. Южна Америка е домакин на най-голямото спортно събитие в света за първи път. В него ще вземат участие над 11 хиляди атлети от 206 държави.

Олимпийските игри (на френски: Jeux olympiques; на английски: Olympic Games[1]) или олимпиадата е най-известното международно състезание в света, в което атлети от над 200 страни[2] и различни спортове се състезават за златни, сребърни и бронзови медали. Олимпиади се провеждат на всеки 4 години.

Олимпийските игри или олимпиадата е най-известното международно състезание в света. Те се провеждат на всеки 4 години.

Древните олимпийски игри се провеждат в чест на Зевс Олимпийски в град Олимпия (в провинцията Елида в Пелопонес в Древна Гърция). Те били най-прочутите и най-бляскавите. След като историкът Тимей от Таормина въвежда изчислението на времето по олимпиади след 776 г. пр.н.е. се счита, че тези игри са се устройвали на всеки четири години през юли и август. През класическата епоха траели пет дни. От 572 г. пр.н.е. елейците започнали да организират игрите. Избирали хеланодиките (съдиите) помежду си. Известно време преди откриването на игрите се изпращали вестители (нар. спондофори) по всички гръцки градове. В чест на Зевс се сключвало свещено примирие, с което се гарантирало безопасното придвижване на всички участници и зрители до Олимпия, както и ненападението на Елис – града-организатор на състезанията. Около светилището в Елида се образувал себеподобен град от палатките на участниците и зрителите на игрите непосредствено преди започването им. През първия ден от игрите се правели жертвоприношения. Участниците можело да бъдат само гърци, които са по рождение свободни и неосъждани, тъй като игрите са част от култа. Ето защо „варварите“, робите и осъдените нямали достъп до тях. Също така религиозно предписание забранява присъствието на жени. В първия ден от игрите се полагали олимпийски клетви. Тържественият ритуал се извършвал пред олтара на Зевс Хоркиос (покровител на клетвите). По този случай се принасял в жертва шопар, върху чиито четвъртини атлетите се заклевали да спазват правилата на игрите. Има сведения, че в противен случай хеланодиките налагали тежка глоба на нарушителя и той нямал право никога повече да участва.

Comments

comments