Над половин милион българи стягат куфарите за празниците, по-евтин Великден от миналогодишния

Около 540 000 българи стягат куфарите за Великден и Гергьовден, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Традиционно почиващите през празниците ще гостуват на свои близки, роднини и приятели. В този период са предвидени множества тържества на открито и по тази причина от туристическия бизнес очакват вътрешността на страната да бъде особено интензивно посетена.
Около 140 000 ще са нашенците, които ще прекарат празничните дни извън страната – основно в Гърция, Сърбия и Румъния, коментира Драганов, цитиран от БТА. Той отбеляза, че май ще е първият от натоварените месеци, свързани с настъпващия летен сезон, в които ще има интензивни пътувания на българи в чужбина. По думите му техният брой за месеца ще надхвърли 440 000, а борят на чужденците, които ще пристигнат у нас за почивка, ще е близо два пъти по-голям от този през март и април и ще достигне около 770 000.
В общи линии почивката за двата празника тази година ще е доста по-евтина, смята експертът. Поради падането на цената на горивата почивките за Великден и Гергьовден ще са между 8 и 12% по-евтини спрямо предходни години.
Той коментира и избора за ново туристическо лого, което ще представя страната ни. Бизнесът би бил разочарован, ако не е свързано с розата, споделя мнението си Румен Драганов.
Напомняме, че преди дни бяха представени финалните осем предложения за лого на България. Повече от 120 години розата е била налагана като символ на страната, като си спомним за изложението в Чикаго, описано от Алеко Константинов, между двете световни войни, след Втората световна война, когато България е била представена като страната на розите, допълни експертът. Според него дори е необходимо към имената на българските летища – София, Варна, Бургас и Пловдив да бъде включена и думата роза. Това би трябвало да се отнася и за държавните учреждения и обществените места като автогари, е мнението на експерта. Нещо повече: Драганов смята, че най-големият държавен орден също трябва да бъде свързан с розата.

Comments

comments