На днешния ден – 8 май: през 1978 г. е осъществено първото успешно изкачване на Еверест без кислородни бутилки

Възможно ли е Маунт Еверест, най-високия връх на планетата, да бъде изкачен без да се използва допълнителен кислород? Днес, всеки, който се интересува от експедиции и алпинизъм ще ви отговори еднозначно – „Да, възможно е!”. Ала надали преди 32 години е било така лесно да се даде толкова категоричен отговор. Съществували са много предположения и теории в подкрепа или против възможността, това да се случи, но нямало категорични доказателства.
На 8-ми май 1978г. италианският алпинист Райнхолд Меснер и неговия австрийски партньор Петер Хабелер, достигат до кота 8848м без да използват допълнителен кислород и няколко дни по-късно се връщат благополучно в базовия лагер. От този ден на всички става известно, че изкачването на Еверест без да се носят бутилки с кислород, е наистина възможно.
Меснер и Хабелер започват да катерят заедно през 1969г. Едни от най-впечатляващите им постижения са изкачването на северните стени на Матерхорн и Айгер за рекордни времена, близо два пъти по-бързо от предишните най-добри преминавания по тези стени.
Друго значимо постижение, сторено от двамата, е през 1975г. Тогава италианецът и австриецът изкачват 11-я по височина връх на планетата – Гашербрум, без да използват предварително изградени лагери, както и без да опъват парапети. Движат се с лек багаж и много бързо. Между впрочем това изкачване дава началото на така наречения „алпийски стил” за изкачване на високите върхове.

Comments

comments