Наградите „Пулицър“ бяха раздадени за юбилейния стотен път

Романът „Симпатизантът“ на виетнамския писател Виен Тхан Нгуен получи тазгодишната награда „Пулицър“ за белетристика. Информационните агенции „Ню Йорк таймс“, Асошиейтед прес и „Вашингтон пост“ получиха най-високото отличие в американската журналистика. За това писа Manager.bg
Наградите бяха присъдени за стотен път тази година в зала „Пулицър“ в Колумбийския университет.
Конкретно на „Ню Йорк таймс“ бе присъдена награда „Пулицър“ за най-добър репортаж за тежкото положение на жените в Афганистан. Асошиейтед прес за разследване на трудовите злоупотреби в индустрията на морските храни, а
„Вашингтон пост“ беше отличен за репортаж за създаването на национална база данни за това колко често и защо полицията в САЩ стреля, за да убива.
В категорията за фотография за отразяване на мигрантската криза в Европа и Близкия изток отличени бяха Агенция Ройтерс и „Ню Йорк таймс“.
Вестник „Лос Анджелис таймс“ спечели „Пулицър“ за отразяване на гореща новина във връзка с терористичното нападение в американския град Сан Бернардино.
Вестниците „Тампа Бей таймс“ и „Сарасота хералд-трибюн“ бяха наградени за разследваща журналистите за история за психиатричните болници във Флорида.
При категориите от областта на изкуствата мюзикълът „Хамилтън“, преразказващ историята на един от бащите основатели на САЩ Александър Хамилтън, спечели „Пулицър“ за драма.
Книгата „Черните знамена: възходът на ИДИЛ“ на Джоби Уорик получи награда за документална литература.
Наградата „Пулицър“ носи името на американския издател Джоузеф Пулицър. Тя е учредена през 1917 г. и се присъжда в 21 категории.

Comments

comments