Наблюдател: Заради войната в Украйна ЕС ще получи банкрут с големината на Франция

Ако Съветския съюз и САЩ на времето успяха да се споразумеят по сериозните проблеми, то сега, смята американският политик и публицист Патрик Бюканън, САЩ могат да си позволят да седнат на масата за преговори за решаване на въпроса за Украйна. Бъдещото разрастване на въоръжения конфликт в Украйна заплашва с появата на банкрутирала страна с размерите на Франция пред прага на Европейския съюз. Това пише американският политик и публицист Патрик Бюканън в своя статия за The American Conservative. „Колкото повече продължава войната…, толкова по-голяма ще е вероятността, Киев в крайна сметка да се окаже „орязана“ банкрутирала република, колония с размера на Франция пред прага на Европа“, смята Бюканън.

Той отбелязва, че препъни камъка в преговорите на Украйна е така наричания голям принцип за непромяната на границите в Европа след края на Втората световна война. Но политикът си задава въпроса: може ли тази идеалистическа позиция да се отнесе към реалността?

Бюканън напомня, че в края на Студената война Югославия бе разделена на седем страни, а Съветския съюз на 15. Хърватяи, Босна, Косово и дори малко от Словения трябваше да се борят за своето право на независимост. Същото направиха Южна Осетия, Абхазия и Приднестровието. Той отбелязва, че духът на сепаратизма пронизва целия европейски континент. И ако официален Лондон разрешава произвеждането на референдум за независимостта на Шотландия, то Мадрид отказва да признае правото на глас на баските и каталонците, пише политикът, като отбелязва, че в един прекрасен ден тази борба може да избуи, както това стана в Ирландия преди един век.

„При това нито едно от сепаратистките движения от Атлантика до Урал не представлява опасност за жизнено важните интереси на САЩ. В действителност това въобще не е наша работа. И нищо не може да оправдае войната в Русия“, убеден е публицистът. „Какво му става на сегашното поколение американци, че толкова маниакално да се меси в делата на другите държави, които те дори не могат да намерят на картата?“, пита се Бюканън.

Ако Съветския съюз и САЩ навремето успяха да се споразумеят по толкова сериозно въпроси, като Берлинската стена и балистичните ракети в Куба, Америка спокойно може да си позволи да седне на масата за преговори с Владимир Путин, за да реши съдбоносния за САЩ въпрос относно съдбата на Луганск и Донецк, убеден е политикът.

Comments

comments