Мюсюлмани се стичат в града на Левски: Карлово настръхна!

Забелязах 7-8 коли спрени да се изчакват край пловдивското село Труд. Мъжете бяха с бради, а жените със забрадки. Автомобилите бяха с кърджалийска регистрация и отиваха по посока Карлово. Зад тях имаше две коли с жандармерия. Това спорели читател на БЛИЦ, който забелязал колоната на път за работа.
По информация на БЛИЦ и автобуси с български мюсюлмани се придвижват за града на Левски. Както съобщихме, там днес се готви национален протест с искане емблематичния исторически паметник Куршум джамия да мине в ръцете на Главно мюфтийство. За този храм и за още десетки в страната Главно мюфтийство води дела. Съдът обаче разпореди така наречените вакъфски имоти да останат собственост на общините. Те не са действащи храмове, в момента дори в Куршум джамия проф. Маргарита Ваклинова и екипът и от НИМ извършват там археологически проучвания.

Има данни, че под мюсюлманския храм има християнска църква. Протестиращите недоволстват и срещу проучваният на археолозите. Въпреки, че кметът Емил Кабаиванов забрани протеста, защото застрашава етническия мир, се очаква днес над 500 мюсюлмани от страната да се съберат. Джамията се намира на 100 метра от къщата на Васил Левски. Незаконният протест ще бъде охраняват от много жандармерия и полиция.

Comments

comments