Мюсюлманите по цял свят празнуват Курбан байрам

От днес, в продължение на четири дни мюсюлманите ще отбележат свещения за тях празник Курбан байрам, съобщи районният мюфтия на Разград Мехмед Аля. Първият ден преди байрама жените месят мекици, домашни погачи, приготвят халва и ги раздават на съседите си за душата на мъртвите. Денят, предизвестяващ настъпването на празника, се нарича „Арифе“. В самия ден, както повелява традицията, мъжете отиват на джамия за тържествена молитва – байрам намаз. След молитвата вярващите се поздравяват с „Да ни е честит байрама“. След това се прибират вкъщи, за да се поздравят със своите родители и деца. Посещават се гробовете на близки и приятели.

Празникът продължава с гостувания на близки от фамилията – по-младите целуват ръцете на по-възрастните и им искат прошка, а най-малките се даряват с пари и бонбони.

Основна традиция на Курбан байрам е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие, отбеляза Аля. Според канона богатите трябва да раздадат цялото месо на нуждаещите се. Бедните могат да оставят цялото месо за семейството си, уточни Мехмед Аля. Той добави, че по случай празника 270 семейства в област Разград ще получат пакети с по 5 кг месо. Това по думите му става възможно чрез организираната от мюфтийството благотворителна кампания „Курбан 2015“.

Comments

comments