Мълниезащита – задължителна за всеки дом

Как защитавате от мълнии своята собственост? Тук най-вероятно ви сварихме напълно неподготвени, защото мълниезащитата не е особено популярна тема в България и много хора са необразовани по този въпрос. Всъщност, по-голямата част от собствениците на жилища не знаят дали тяхната къща е защитена или ако е – до каква степен. Мнозина не могат да отговорят дали изобщо жилището им е снабдено със система, която по правилен начин да отвежда мълниите под земята.

 

Липсата на информация

 

Говорейки за мълнии, проблемът до фоляма степен се крие в необразоваността на българина и липсата на достатъчно информация, защото липсата на адекватна защита от това природно явление може да превърне вашия дом в жертва още при първата по-сериозна гръмотевична буря. Много хора си мислят, че рисковете са нищожни, но това не е съвсем така. Ако например човек излезе в неблагоприятни метеорологични условия, то вероятността да го порази мълния е много по-голяма, отколкото възможността да спечели от лотарията.

 

Когато става дума за сграда, то вероятността става още по-голяма, защото обикновено сградите се издигат на по-голяма височина над земята. Ако пък вашата къща е на високо място или е най-високата в района, тогава по-добре да не се задава гръмотевична буря преди да сте се погрижили за изграждането на адекватна мълниезащита!

 

Домът ви не само трябва да е защитен – той трябва да е защитен правилно!

 

Говорейки за мълниезащита, не бива да пропускаме да споменем, че много хора си мислят, че техният дом е добре защитен, но всъщност се оказва, че това изобщо не е така. А ако си мислите, че лошата защита е по-добра от никаквата такава, то значи сте на доста грешен път. В действителност, не добре изготвената мълниезащита всъщност поставя жилището в по-голяма опасност дори от тези домове, които нямат изобщо каквато и да било защита. Ако мълниезащитата на вашия дом е изградена от непрофесионалист, то рисковете от инцидент по време на буря стават много високи. Не са редки случаите на възникнали пожари в следствие на неправилно изградена и монтирана система.

 

Рисковете при неправилно изграждане

 

Ако вашата система за защита от мълнии не е изработена според правилата за безопасност и не е изградена от професионалист в областта, тогава съществуват какви ли не черни сценарии, като един от най-вероятните е къщата ви да бъде ударена от гръм, а това в последствие да причини пожар, който би могъл да изпепели цялата сграда.

 

Всички сгради ли са еднакво застрашени?

 

Когато говорим за майката-природа, човек никога не може да бъде сигурен на 100% в нищо, но все пак има обстоятелства, които оказват доста голямо влияние. Така например, ако живеете в тропиците рисковете биха били доста по-големи, отколкото в умерените ширини. Също така, ако къщата ви е разположена на високо място или е по-висока от заобикалящите я сгради, тогава отново рисковете са над обичайните.

 

Много българи, особено живеещи в селските райони или в извънградски вили са строили домовете си по съмнителни методи с помощта на мними майстори още във времена, в които контролът не е бил на сегашното ниво. Това поставя под съмнение цялостната система от мълниезащита, защото дори и майсторите да са имали добри намерения, то в целия този процес се изискват и доста познания и квалификация.

 

Как да постъпим?

 

Най-разумното, което можете да направите като собственик на къща е да се обърнете към професионалисти. Потърсете фирма за изграждане на мълниезащитни съоръжения и ги помолете да инспектират вашия имот. Ако всичко е наред, тогава просто ще сте спокойни, че сте постъпили разумно и, че няма за какво да се тревожите. Ако пък системата за мълниезащита не е изградена както трябва или ако направо липсва, тогава ще ви посъветват как най-разумно да постъпите за да спестите максимално количество средства.

 

Във всеки случай, ако домът ви се окаже незащитен или неправилно защитен (което според експерти в областта е същото, та дори и по-лошо), тогава не се колебайте да действате бързо. Ако се окаже, че вашата собственост е в риск, не бива да се успокоявате от това, че до сега не сте имали грижи. Ако удари гръм върху вашата собственост, тогава за изграждане на мълниезащита вече ще е късно, защото щетите могат да са непоправими.

 

Защитете дома си от мълнии – вижте как тук: http://protect-bg.com/

Comments

comments