Мъж почина на спирка пред „Пирогов”, лекарите не оказали помощ навреме

Мъж почина на спирка на градския транспорт пред „Пирогов”. Според очевидци медиците от болницата не са оказали навременна помощ на припадналия.

„Ние им казахме „Елате, лежи човек”, те се скриха вътре. Имаше поне 7-8 човека с престилки пушеха отвън, веднага се скриха вътре. Няма такава държава”, коментира един от свидетелите.

Инцидентът стана около обяд. Докато чака на спирката, възрастният мъж припаднал. „Човекът почина, половин час беше адекватен тук на спирката, каза – „Зле ми е”, лежа, аз лично влязох вътре в болницата да повикам помощ. Полицаят ми каза, че те нямали право, трябвало да дойде линейка, за да го вземат,ето, виждате, няма и 50 м от „Пирогов”, заяви очевидецът.

От СДВР твърдят, че са проверили случая и, че свидетелите на инцидента не са разговаряли с дежурния полицай, а със санитарите и с частните охранители на Пирогов.

„Очаквах някаква реакция – все пак това се случва пред болница, още повече пред Пирогов, най-голямата болница за спешна помощ в България”, коментира свидетелка.

Според ръководството на Пирогов, въпреки че не е в задълженията им, медици от болницата все пак са оказали първа помощ на пострадалия.

„Заедно с лекар са отишли на спирката, посрещнати от „будните” граждани с „малко ви бият”. Персоналът на „Пирогов” работи на територията на „Пирогов”. На улицата, в градинките отговорността е на Спешна помощ. Въпреки всичко нашият персонал, докато дойде спешна помощ, за да не се губи време, са отишли и са взели човека, и са го вкарали в шокова зала, където са му направили опити да бъдат възстановени жизнени функции, но е починал”, обясни д-р Стоян Сопотенски.

От Министерство на здравеопазването започнали проверка по случая с починалия до „Пирогов” мъж.

Comments

comments