Мъж от затвора в Бобов дол иска 100 хил. лв. от държавата, не го лекували

Затворник заведе дело за 100 хил. лв. срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в административния съд в Кюстендил.
А. И., който в момента излежава присъда от 7 г. в Пазарджик, настоява да му бъде изплатено обезщетение, защото смята, че бил лишен от медицински грижи, което довело до влошаване на здравословното му състояние по време на престоя му в затвора в Бобов дол. Според потърпевшия отсъствието на качествени медицински услуги довело до трайни и сериозни заболявания за организма му – обострен улцерозен колит, високо кръвно налягане, подагра и др.
В последствие обаче, в самият ход на делото се събрали доказателства, че осъденият е бил на седмично индивидуално диетично меню. За него са полагани необходимите медицински грижи, съобразно поставената диагноза. Самият А. И. в съдебно заседание отказал да се назначи съдебно-медицинска експертиза, която евентуално да потвърди твърденията му. Липсват доказателства, че точно заради бездействието на затворническите власти болестта му се обострила и е станала хронична.
Заради това магистратите в Кюстендил отхвърлиха предявения иск и го осъдиха да плати 300 лв. за юристконсултско възнаграждение на ГД „Изпълнение на наказанията“.
Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Comments

comments