Москов: Целта на ДПС не е здравният министър и здравната реформа, а разрушаване на коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок

„Пациентът трябва да престане да бъде футболна топка между отделни звена“, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов в предаването „Здравей, България“ по Нова ТВ.
Според министъра целият процес на лечение на пациента – от диагностиката до постоперативната терапия, трябва да преминава зад стените на една сграда и това е смисълът на сливането на болниците.
„Механизмът на лечение трябва да бъде насочен към комплексен подход. Целта е всеки от нас да може да получи пълноценен отговор за своето заболяване, а не определени структури да си изберат част от това заболяване“, заяви Москов. „Този, който е решил да се занимава например с онкология, няма да може да феодализира отделен епизод от вашето лечение, само защото така му харесва“, уточни той.
По неговите думи основен проблем в здравната уредба на България е „раздутата и фрагментирана болнична система“. Той посочи, че има масово дублиране на апаратура, специалисти и здравни заведения, което води до изтичане на пари.
Що се отнася до изказванията на Лютви Местан за разкриването на цялата истина за Корпоративна търговска банка (КТБ), Москов заяви:
„КТБ е била дворец за фараони, независимо дали те са били от ДПС или не.
Да подкрепяш решенията, за които така или иначе има парламентарно мнозинство, е все едно да казваш, че слънцето ще изгрее“.
За атаките на ДПС срещу здравната реформа Москов каза следното: „Целта на ДПС не е здравният министър и здравната реформа, а разрушаване на коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок“.
По въпроса с депозита на бившия лидер на ДСБ Иван Костов в банката, който от преференциален е станал универсален, така че Фондът да изплати парите му, Москов заяви: „Моля ви, не ме питайте дали Иван Костов или Коста Иванов е имал депозит в банка. Всеки има право да охранява парите си както намери за добре. Колкото морално и етично е да го направи Вежди Рашидов, толкова морално е да го направи и Костов“.

Comments

comments