Москов отне лиценза на частна болница

Отнето е разрешителното за работа на частна болница „Папуров“ в Търговище. Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов. „Разрешителното за болницата в Търговище е отнето, защото в нея се нарушават правата с цел източване на пари от НЗОК. Освен това пациенти, които даже не знаят къде е болницата, са се водили там. Отчитани са заболявания на пациенти, които те никога не са имали“, е казал Москов пред представители на медиите в столицата и заявил, че това е първото отнемане на разрешително за работа на лечебно заведение в България.
Специализираната хирургична болница за активно лечение „Папуров“ заработи преди 12 години в Търговище. Тук бяха извършени и едни от най-съвременните ортопедични операции в страната.
Преди няколко години срещу собственика на здравното заведение д-р Добрин Папуров започнаха съдебни дела с обвинения за източване на Здравната каса с несъществуващи пациенти. След отводи на съдии от Търговище, делата бяха гледани в Разград.
По време на делата бяха разпитани над 300 свидетели, а процесът продължи 9 месеца само на първа инстанция. Д-р Папуров бе обвинен, че е източил близо 200 000 лева от НЗОК. Според обвинението през 2005-2006 г. чрез използване на 300 документа с невярно съдържание медикът е получил неправомерно 211 570 лв., според съда обаче документната измама е за 194 250 лв. и по 25 от направленията действително е извършено лечение на пациентите. Второто престъпление е данъчно, 89 209,18 лв. е неплатеният налог според прокуратурата, според съда е 88 939 лв.
В края на процеса д-р Папуров получи условна присъда от Окръжния съд в Разград. Съдебното решение предвижда наказание от 3 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 5 години, конфискация на имущество – половината от гараж с площ 14,78 кв. м., както и забрана да управлява лечебно заведение в продължение на 2 години.
Днес министър Москов е заявил още, че „всяко едно лечебно заведение, за което получим информация за нарушаване на правата на пациентите и са източвани пари от НЗОК, ще бъде с отнето разрешително за работа“.

Comments

comments