Москов: Не казвам, че ще вържем и ще цъфнем от следващия месец, но това е правилната посока

Аз не казвам, че ще вържем и ще цъфнем от следващия месец, казвам, че това са правилните стъпки в правилната посока.
Това заяви в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия министърът на здравеопазването Петър Москов относно предприетата от него реформа, дни след като първият вот на недоверие към правителството, именно на тема „Здравеопазване“, не мина и кабинетът оцеля.
Москов е категоричен, че свършеното през неговия мандат е много повече от извършеното от хората, подготвили вота на недоверие, а именно БСП и ДПС. „100% качество“, даде гаранция той. „Над 230 000 броя заплатени прегледи ние сме задължили личните лекари да правят. Досега това нещо го нямаше. Над 230 000 заплатени нови профилактични прегледи за децата от 0 до 18 г.“, похвали се Москов. „Между 630 000 и 640 000 нови направления ще има. Хората трябва да бъдат спокойни, защото те ще имат възможност, когато те имат нужда“, допълни той.
„От април до следващия април над 5 млн. броя нови изследвания, които вашите лекари ще могат да ви назначават и те ще бъдат финансирани“, увери той. Това са цифрите, под които се е разписал надзорът на Касата, обясни здравният министър и подчерта, че за първи път се въвеждат 3 нови клинични пътеки.
Лекари обаче са неспокойни. Според тях много от поетите ангажименти не са изпълнени. Москов ги успокои, че се работи по въпроса или съответно отбеляза, че трябва да се отговаря на съответни стандарти при искане за по-високи резултати.
Министърът опита да успокои хората и относно проблема, че между 40% и 50% от извършеното в болниците се доплаща на ръка. „Исках да ви запитам за какво говорите, защото основната част за това доплащане е за медикаментите и за лекарствата. Затова това беше един от сериозните аргументи на опозицията за вота“, обясни Москов.
На въпрос дали не се кани да оглави ДСБ, той отвърна: „И в Блока, и в ДСБ има различни мнения, те имат тежки проблеми пред себе си. Това, което искат хората, е това напрежение да не доведе до разцепление“.

Comments

comments