Може ли да се спи с контактни лещи денем и през нощта?

Close-up of woman’s blue eye. High Technologies in the futuristic. : contact lens

Вероятно и вие понякога не сваляте лещите си по време на сън. Какво би могло да се случи, ако заспите с тях? Удачно ли е да спите с контактни лещи през деня и дори през цялата нощ? Има ли такива, които не се свалят през нощта? Какво представляват „нощните лещи“? На тези въпроси ще отговорим в настоящия материал.

Защо спането с контактни лещи е опасно?

Спането с контактни лещи, които не са предназначени за това, тоест нарушава се режимът на носене, посочен от производителя (дневен или продължителен), може да бъде опасно. Също така е много важно да се спазва периодът на подмяна на лещите и всички правила за тяхното поддържане. За съжаление, пренебрегването на указанията е свързано с усложнения и очни заболявания.

Болшинството марки контактни лещи са съотносими към дневния режим на носене – те са и най-популярни сред потребителите. Това означава, че се слагат сутрин, носят се около 12-14 часа на ден и се свалят вечер преди сън. Ако са еднодневни, веднага се изхвърлят, а лещите с по-дълъг период на смяна (2 седмици, 1 месец, 3 месеца) се поставят в специален контейнер със свежа порция мултифункционален разтвор за съхранение, за да се почистят и дезинфекцират през нощта.

Смяната на лещите с нов чифт трябва да се спазва стриктно според указанията на производителя: всеки ден / на всеки две седмици / всеки месец / на три месеца. За жалост мнозина са склонни да пропускат тези крайни срокове, да си позволят дрямка през деня или дори да не свалят лещите си през нощта, което може да бъде опасно за зрението и здравето на очите.

Дали може да спите с лещите, решават производителят и вашият офталмолог. Това от своя страна зависи от материала, от който са направени. Меките контактни лещи днес се изработват от два материала:

Хидрогел

Хидрогелните лещи са предназначени изключително за дневен режим на носене. Те имат определено ниво на кислородопропускливост, влага, устойчивост на бактерии, гъбички и образуване на протеинови отлагания. Но поради свойствата на материала, по време на сън роговицата няма да получи достатъчно кислород, което ще се отрази негативно на нейния метаболизъм.

В допълнение, ще се появи сухота в очите. Със сигурност много от хората, които спят с лещи, които не са предназначени за това, на следващата сутрин са открили зачервяване, сърбеж и други неприятни симптоми. Ако редовно спите с хидрогелни лещи, могат да възникнат опасни възпалителни реакции поради бактерии и отлагания.

Силикон-хидрогел

Този материал първоначално се появи под формата на лещи, с които може да се спи. Впоследствие производителите започнаха да пускат опции за дневно носене. Тоест дали да ги сваляте през нощта зависи от препоръките на производителя. Допустимо е да не сваляте нощем само лещи с възможност за продължително носене, което е посочено в характеристиките на продукта.

Много производители представят серии, с които е допустимо да спите 1 – 2 часа през деня. Например двуседмичните контактни лещи Acuvue Oasys от Johnson & Johnson. Но ако редовно заспивате с тях и още повече не ги сваляте през нощта, тогава периодът на носене се намалява до 7 дни.

С кои лещи може да се спи?

Като се има предвид, че мнозина спят с лещите въпреки забраните, производителите са успели да създадат материали, които позволяват максималното количество кислород да премине към очите. Някои марки като Air Optix Night & Day Aqua на Alcon имат толкова висока газпропускливост, че могат да не се свалят преди сън. Можете да ги закупите онлайн от магазин Lensin.

В допълнение, най-новият биосъвместим материал има отлична омокряемост и влага, както и повишена устойчивост на образуване на протеинови отлагания. Тези продукти са удобни и сравнително безопасни. Въпреки това, лекарите не препоръчват да се спи с контактни лещи.

Comments

comments