Могерини: Трябва да трансформираме реториката за европейската мечта в реалност

Необходимостта от силна и обединена Европа никога не е била по-ясно очертана от днес. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини по време на откриването на годишната среща на министъра на външните работи с посланиците на България, която започна днес в резиденция „Бояна“.
В хода на проведената среща Могерини каза, че България се намира на кръстопът заради географското си положение и заради много предизвикателства, пред които е изправена. „Това не са предизвикателства на страната, а на Европа“, коментира тя, цитирана от БТА.
Няма нито една държава членка, която може да се изправи пред предизвикателствата и възможностите на тези времена сама, посочи още върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. По думите на Могерини ЕС има потенциал да бъде световна сила. Имаме вътрешни и външни трудности, но имаме и потенциалът да станем истинска световна сила, ако бъдем заедно, посочи Могерини.
„Забравяме понякога, че споделяме не само общи принципи и ценности, а и същите дългосрочни интереси“, отбеляза тя и допълни, че най-добрият начин да служим на националните си интереси е да инвестираме в единството.
В семейство като европейското изборите се правят заедно и солидарността е ключов принцип. Европа не е европейските институции, а е във всяка една държава-членка, Европа сме всички ние заедно, отбеляза Могерини.
„Хората, които чукат на вашата врата, всъщност чукат на вратата на Европа“, допълни Могерини. Според нея справянето с проблемите с миграцията не е просто въпрос на контрол на границите и посрещането на бежанци и мигранти, а въпросът е как ги посрещаме и как се справяме с причината за проблема.
Представителят на ЕС коментира още, че Сирия е може би най-голямата трагедия на нашето време и няма лесно решение на такъв конфликт.
Могерини обърна внимание и на политиката на съседство. Ние търсим партньорство, равнопоставени партньори, партньор на ЕС не е враг на някой друг, подчерта тя.
В заключение Могерини призна, че трябва да трансформираме реториката за европейската мечта в реалност.

Comments

comments