Мобилизиран на фронта в Украйна в разговор с половинката си: Тръгне ли някой от нашите да бяга, го убиваме

Украинското разузнаване публикува аудиозапис между руски войник и неговата приятелка, в която ѝ разяснява каква е ситуацията на фронта.

В разговора той обяснява как руските войници са задължени да застрелят всеки един дезертьор, който направи опит да избяга от бойното поле. Мъжът споделя пред жената и как част от мобилизираните в действителност са затворници, които се изпращат на първа линия на фронта, докато той и неговият взвод са на втора линия и те трябва да следят дали някой ще направи опит да избяга.

Върнаха ни на втора линия, в момента сме в окопите и чуваме единствено изстрелите, които отекват пред нас. Ако някой тръгне да бяга, го застрелваме, разказва войникът на приятелката си.

Подобна заповед е имало през Втората световна война, издадена тогава лично от съветския лидер Йосиф Сталин. Познатата като Наредба 227, издадена през 1942 г., задължава съветските войници да убият тези свои другари, които без разрешение тръгнат да напускат бойните действия. Въпросната наредба става печално известна в Съветския съюз със своя лозунг: „Нито крачка назад!“.

Comments

comments