Мнозинството в ОбС-Благоевград отказа да пита гражданите за поемането на заем в размер на 14.5 млн. лв.

 

С 14 гла „За“, 16 „Против“ и 5 „Въздържал се“, ОбС-Благоевград отхвърли възможността за провеждането на референдум,  относно поемането на общински дълг (заем) в размер на 14.5 млн.лв.

В мотивите на председателя на местния парламент бе изтъкнато, че предложение за поемането на дълг все още не е внесено от страна на администрацията на кмета Байкушев, въпреки,  че очевидно с провеждането на обществено обсъждане,  процедурата е в ход. Той се оказа последователен в мнението си, относно обществените допитвания,  видно от изказванията му и по времето на бившия кмет Илко Стоянов,  когато настоящият-Методи Байкушев,  в ролята си на гражданин искаше обществеността да се произнесе за друг заем.

Според него провелото се публично обсъждане ясно е показало каква е нагласата на хората по отношение предложението на Община Благоевград. Той добави, че е разбираемо да има притеснение, когато става въпрос за дълг, но е важно и да се каже, че тези средства са крайно необходими за Община Благоевград, за да стабилизира своето финансово положение и най-вече да довърши започнатите проекти.

 

Учудване за мнозина предизвика фактът, че кметът на община Благоевград не взе думата по темата,  тъй като преди година,  именно той бе инициатор на подобен референдум,  свързан с поемането на общински дълг от предишното ръководство. По време на днешното заседание,  Байкушев не сподели, какво мисли за предложението на 12-те съветници, както и своята лична позиция за този вид допитвания.

Ето и списък на гласувалите съветници:

 

 

 

Comments

comments