Мнозина тежко болни не успяха да се класират в програмата за лични асистенти

Хора със сериозни здравословни проблеми са оставени без никаква помощ от държавата. От това се оплакаха потърпевши, останали извън програмата за лични асистенти. Въпреки че са одобрени от социалните работници, хората отпадат от класирането заради ограничения на отделни общини, партньори по програмата.
В подобна отчайваща ситуация са на много места в страната, а примерът е от Северозападна България. 72-годишната Гроздена от чипровското село Превала се грижи за болния си съпруг от две години напълно сама. Не винаги успява.
Възрастната жена търси помощ по програмата за лични асистенти – предлага безработния си внук и така кандидатства пускайки молба сред стотиците такива. Социалната служба дава оценката си и одобрява общо 121 случая на територията на Чипровци. Общината обаче няма как да наеме асистенти за всички болни и ето как се стига да този хал, писа bTV.
„Така е, защото всяка една от общините има определен брой часове – квота, и в рамките на тази квота те трябва да се съобразяват така, че да могат да обхванат най-крайно нуждаещите се от лични асистенти.“, обясни регионалният директор на социалното подпомагане в Монтана Георги Цеков.
Квотата за Чипровци е 3 хиляди часа.
„Как при 3 хиляди часа можем да включим всичките 121 човека или поне половината от тях, които са крайно нуждаещи се?“ – пита администраторът по програмата и продължава: „Няма как, не можем по никакъв начин да попълним повече бройки или да допълним хора, които наистина се нуждаят.“
Така общината успява да разпредели часовете едва между една трета от нуждаещите се. Отпадналите могат да направят възражение.
„Тъй като бройките са фиксирани, часовете са строго регламентирани, но пък за сметка на това има втори етап на програмата, която стартира от 22 юни до 10 юли, тогава периодът ще бъде малко по-голям за подаване наново на документи.“, каза още Цеков.
Така са Гроздена и семейството й и както често се случва на нашите балкански ширини, май остава само надеждата да получат помощ през следващия месец.

Comments

comments