Многобройните ползи скрити в джинджифила

Полезните свойства на джинджифила са били известни на хората още от древни времена. И днес тази подправка няма равна в многостранното си приложение – джинджифил се използва широко в кулинарията, полезните и лечебни свойства са прилагани не случайно в медицината, все по-често се използва и в козметологията, а чаят от джинджифил е много популярен сред желаещите да отслабнат, но освен това тръпчивият му вкус е незаменим за почитателите му.
Именно особеният вкус и деликатният аромат на джинджифилът се дължат на високото съдържание на етерични масла и други съставки, които придават на тази подправка наистина уникални вкусови характеристики. Още в Древна Гърция той е бил използван като подправка при приготвянето на хляб, а в средновековна Европа приложението му ства още по-широко – с джинджифил са подправяли ястията от месо и зеленчуци, добавяли са го към тестените изделия и сладкишите, ароматизирали са виното, бирата и други напитки. За да увеличат лечебните му свойства са го смесвали с други подправки, като например индийско орехче и кардамон. Много добре джинджифилът се съчетава с мед и лимон. Той влиза в списъка на природните афродизиаци. А в Япония, полезните му очистващи свойства се използват традиционно при консумацията на пресни морски дарове – той неутрализира паразитите и активизира храносмилането.
Основното количество полезни вещества в джинджифиловия корен се намират под кората му. За това, когато го почиствате, не трябва да я белите, а да я остъргвате съвсем внимателно. За рязане и стъргане не се препоръчва да използвате дървени съдове, тъй като те ще запазят дълго време аромата на подправката. При стъргането на корена от джинджифил е най-добре да използвате ситно ренде.
Джинджифилът се използва в доста големи количества – 1 гр на 1 кг месо или тесто. В сосовете той се добавя в самия край на приготвянето им; в тестата – по време или в края на замесването; в задушените меса – 20 минути преди ястието да се свали от огъня; в компоти, конфитюри и други сладки лакомства – 2-5 минути преди да са готови.
За да си направите джинджифилово масло трябва да загреете в зехтин, царевично или фъстъчено масло резенчета джинджифилов корен, докато не потъмнее. Това масло може да използвате, за да подправяте салати и макарони.
Благодарение на своите полезни лечебни свойства, подправката се ползва активно и като лекарство. Едно от най-важните му полезни свойства е способността му да увеличава притока на кръв към мозъка, което от своя страна, стимулира и подобрява мозъчната дейност. За това е и препоръчително в менюто на хора, ангажирани с умствен труд, да се включва джинджифил.
Пикантният аромат на джинджифила е чудесно тонизиращо средство, което ободрява и подобрява самочувствието.
Джинджифилът е известен и със способността си да влияе положително на имунната система и да помага на тялото да се отърве от токсините. Поради това, той често се използва като профилактично средство срещу настинки, дори и при деца, тъй като той не е противопоказен за тях. Ако сте започнали да кихате и кашляте, вземете малко парче корен от джинджифил и го сдъвчете бавно. Ако ви боли гърло, изстискайте малко сок от джинджифилов корен (2 с.л.) и добавете към него една щипка сол – приемайте това лекарство преди хранене. Антибактериалните свойства на джинджифила са полезни и за премахване на възпалителни процеси в устната кухина, като например стоматит.
Джинджифилът се считат за ефикасно средство за профилактика на стомашни язви, тъй като има положително въздействие върху лигавицата на стомаха и предотвратява появата на чревни паразити. Веществата, съдържащи се в джинджифила, подпомагат нормализирането на кръвоносните съдове, намаляват риска от образуване на тромби и дори имат противоракови свойства.
Джинджифилът е наситен с важни аминокиселини, които играят важна роля в обмяната на веществата. Това позволява използването му за нормализиране на обмяната на мазнините и по-специално, за подобряването на усвояването на животинските мазнини. За целта просто трябва да добавите малко сушен или маринован джинджифил към мазните месни и рибни ястия.
Трябва да се отбележи и такова полезна способност на джинджифила, като премахване на болката. Настържете пресен или направете кашичка от сушен джинджифил и вода, след което наложете върху проблемната област – болката скоро ще изчезнат.
Джинджифил – пресен или сух?
Ефективността на джинджифила в много отношения зависи от точността на неговото прилагане. Например, сухият джинджифил има по-големи противовъзпалителни и успокояващи свойства, поради което се използва активно за лечение на артрит и при възпалителни процеси. Химичният състав на пресния корен от джинджифил е малко по-различен и неговите полезни свойства са съсредоточени повече върху лечението и профилактиката на проблеми на храносмилателната система.
Добре е да се значе, че пресният джинджифил може да се съхранява в хладилник около една седмица. Сушеният корен запазва свойствата си до 4 месеца. Сушеният небелен корен трябва да се съхранява на хладно и тъмно място. Когато се съхранява в хладилник, не трябва да се държи в найлонова торбичка. За да запазите дълго време аромата и вкуса на свежия джинджифил, трябва да го почистите и да го залеете с водка или шери.
Сушеният джинджифил трябва да се накисне преди употреба. Той е по-пикантен, отколкото пресния – чаена лъжичка сух джинджифил се равнява на супена лъжица настърган пресен. Но сушеният джинджифил отстъпва значително по вкус и аромат от свежия.

Comments

comments