Млади изследователи тръгнаха по стъпките на мис Стоун от средновековна крепост над Симитли

Стартира третата студентска научна експедиция „Симитлия – от Древността до наши дни”. Тя бе открита от заместник – кмета на Община Симитли Евгения Георгиева, секретаря Виолета Айкова и инициаторът на експедицията Кристиян Ковачев.
Евгения Георгиева приветства всички гости и участници в третата експедиция от името на кмета Апостол Апостолов. „Щастлива съм, че за поредна година провеждаме експедиция на територията на нашата община. Радваме се, че такива млади хора са на територията на община Симитли и проучват нашите културно-исторически забележителности, тази година по стъпките на мис Стоун. Дано бъдете много доволни, да постигнете добри резултати, да бъдете впечатлени от нашите забележителности и да сте горди, че сте били на наша територия”, заключи Георгиева.
Ковачев представи сборника „Симитлия – от Древността до наши дни” с редакторите д-р Кирил Алексиев и Борислава Балиова. Той разказа, че сборникът е публикуван в интернет и освен потребителите от България, той има посещения от САЩ и Полша. „Аферата Стоун” бе филмът за Мис Стоун, който бе прожектиран в първите часове на експедицията и бе началната плоскост, която даде старт на преследването на живота и делото на мисионерката.
Бакалаври, магистри и докторанти от Югозападен университет „Неофит Рилски“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ се включиха в експедицията.
По маршрута, определен за начало на прехода през община Симитли, тръгнаха всички изследователи. Младите хора потеглиха към Горно Ораново, за да изкачат средновековната крепост над град Симитли и да проверят къде точно е била мис Стоун. Там Георги Никулкин (магистър, „История на българските земи в контекста на европейското развитие”, ЮЗУ „Неофит Рилски”) изнесе доклад за отношението на „разбойниците” спрямо отвлечените Мис Стоун и Катерина Цилка.
„Симитлия – от Древността до наши дни” продължава и утре, когато младите хора ще посетят село Градево, където ще видят Подпряната скала, храм „Св. Илия”, храм „Св. Николай .
В по- късните часове на вечерта ще бъде издигнат националният трибагреник на връх „Чуй Петльово”, м. Ливадище.

Comments

comments