Михаил Константинов: Купеният вот няма да промени резултата

Тъй като купеният вот се разпределя между всички партии, пропорционално на силата на партиите, той няма да изкриви резултата от изборите. Това заяви математикът проф. Михаил Константинов на заседанието на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори. Той каза още, че купуването на гласове се извършва на много високо ниво и никой не се разхожда с пари в джоба или говори за това по телефона. „Купеният вот на изборите ще бъде между 150 и 200 хиляди гласоподаватели. Плаща се за свършена работа, повечето избори вече са продадени”, подчерта той.

Във връзка с двойното гласуване Константинов съобщи, че за периода от 1994 година до сега има само 4 случая на двойно гласуване, ако се изходи от принципа, че едно престъпление се смята за извършено едва когато има съдебен акт по него. По думите му и четирите случая са през 2005 година, когато при проверка на ЦИК е установила, че един човек е гласувал 20 пъти, а трима – 15. Константинов обясни, че залавянето им е било много лесно, тъй като те са оставили удостоверения за гласуване на друго място.

По думите му тогава е ставало въпрос за група момчета, които са решили да се пошегуват и са били глобени в последствие с по 500 лв.

Comments

comments