Митов: Твърденията на Лавров, че искаме да откъснем част от Македония, са безотговорни

„Намирам за крайно безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи Сергей Лавров в днешното му изказване пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България“.
Това написа в изявление до медиите министърът на външните работи Даниел Митов
В него той каза, че българската страна винаги е указвала подкрепа на македонската в борбата ѝ за национална независимост, изтъквайки, че именно България първа в света е признала нейния суверенитет, като е станала гарант за териториална цялост на западната си съседка.
„Опитите да се поставя под съмнение европейският ред в региона и териториалната цялост на Република Македония са недопустими. Стабилността на всички страни от Югоизточна Европа е от първостепенно значение за нас и опитите на външни за региона страни за нейното подкопаване чрез подобни внушения трябва да бъдат прекратени. България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония и в това не може да има никакво съмнение“, заявявя Митов.

Comments

comments