Митничари на Капитан Андреево проспаха 330 кг хероин от Иран

Сериозен скандал, свързан с пропускането на 330 кг хероин на стойност 50 млн. евро през нашите граници, се задава с митничарите от Капитан Андреево, съобщава „Преса“. Голямото количество чиста дрога е заловено при спецоперация на германските служби на 22 септември т.г. в град Есен в камион, идващ от Иран. По документи в него са превозвани буркани с кисели краставички и лук за Холандия. Само че бурканите били пълни не със зеленчуци, а с дрога. За успешната акция в Германия се похвалиха на 9 октомври.

В бурканите вместо краставички имало чист хероин

По време на разследването станало ясно, че камионът, натъпкан с наркотиците, бил „щателно проверен“ със скенер на влизане на нашия граничен пункт Капитан Андреево на 19 септември. Българските митничари не открили нищо съмнително и пуснали камиона да пътува към Холандия през Румъния.

В Германия обаче камионът бил арестуван в Есен на 22 септември. Според германските медии това е най-голямото количество наркотици, заловено от полицията през последните 10 години. Според вестник „Билд“, чийто екип от репортери е участвал в акцията, в продължение на месеци криминалната полиция следяла дейността на действаща в международен план сирийско-иракска престъпна група, която внасяла хероина. От публикацията става ясно, че в края на септември били арестувани двама братя от сирийски произход на възраст 30 и 35 години и шофьорът на камиона.

В коментар за операцията шефът на криминалната полиция на Германия Йорг Цирке каза, че контрабандният товар би могъл да бъде разбит на 1,3 млн. дози.

След задържането на камио­на е поискана справка от нашите митници защо камионът се води проверен. Оказало се, че един и същи човек, отговарящ за наркотрафика в митница Свиленград, е проверявал този камион и другите два тира с рекордните 1,2 тона хероин, заловени на холандско-германската граница в началото на т.г. Камионите пак бяха „проверени“ от нашите митничари, които не открили нищо нередно. Тогава хероинът бе скрит в консерви с доматено пюре. Любопитното в случая е, че на камиона с краставичките и предишните два с пюрето не е правен физически контрол от митничари, въпреки че идват от рискови държави като Иран, коментира говорителят на „Легия Антимафия“ Григор Здравков. От митниците и ДАНС запазиха мълчание по случая.

Comments

comments