Миротворци на ООН системно извършват сексуални посегателства над стотици жени

Миротворците на ООН извършват сексуални посегателства над стотици жени и непълнолетни момичета в Хаити, в замяна на което им предоставят основни хранителни продукти и медицински консумативи, и проблемът е известен повече от десетилетие. Това се казва в проектодоклад на Службата за вътрешен надзор на услугите, цитиран от британският вестник The Independent.
Според документа, който трябва да бъде публикуван официално този месец, около една трета от жертвите на сексуална злоупотреба са били непълнолетни момичета, а помощите, които миротворците от „Сините каски“ са им предоставяли, са категоризирани като „силно дефицитни“.
Експертите, които са предприели съответното разследване твърдят, че в селските райони, където много хора са без подслон и гладуват, „задействат необходимостта“ от това, което провелите проучването наричат „разменен секс“. Жените са получавали обувки, мобилни телефони, лаптопи и парфюми, но също така и пари.
Заключенията в изследването за направени на база разговорите с 231 хаитянки. Само седем от тях признават, че са наясно с политиката на ООН, която забранява сексуалната експлоатация и насилието.

Comments

comments