Мирният протест в Гърмен започна без увеличаване на напрежението

Жителите на Гърмен излязоха на най-големия досега протест срещу незаконно заселилото се ромско население там. Акцията започна спокойно и без напрежение около 12 ч. пред сградата на Община Гърмен.
Местните призоваха към протеста им да се бъдат физически солидарни и хора от цялата страна, като в началото му бяха пристигнали рокери. Призивът наложи в района спешно да бъде изпратена повече полиция, за да не се стигне до непредвидени сблъсъци.
Жителите на Гърмен продължават да настояват ромското население, заселило се в района да напусне, а незаконните им къщи да бъдат съборени. Днес изтича срокът, даден от протестиращите местни на държавата да се справи с незаконните строежи.
Управляващите дадоха възможност на ромите да купят и узаконят земята и постройките си, за да не се стига до наказателна акция. Хората от Гърмен обаче не са съгласни с това и се заканват да протестират, докато исканията им не бъдат изпълнени.
Напрежението в селата Марчево и Гърмен избухна, след като при масов бой трима човека бяха тежко ранени и приети в болница, осем се разминаха с по-леки наранявания и деветима бяха арестувани.
Причината е етнически конфликт между жителите на селата и съседната ромска махала „Кремиковци”, който започна като междусъседска свада, поводът за която била силна ромска музика.
Хората от Гърмен се оплакват от рязкото увеличаване на жителите в ромската махала през последните години и от постоянни набези, кражби и тормоз. Ромите от своя страна се оплакват от дискриминация и несправедливо лошо отношение към тях.

Comments

comments