Министър Сербезова: Очакваме голямо натоварване на здравната система

От 2 г. сме в една извънредна обстановка, при която сме изправени преди редица предизвикателства. Когато Министерство на здравеопазването (МЗ) предприема противоепидемични мерки трябва да бъде проследен техният ефект върху други сфери от обществения живот. Мерките трябва да бъдат предварително обявявани, за да имат възможност секторите да се подготвят. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на представянето на Националния план за борба с пандемията.

„Отчели сме характеристиките на Омикрон. Очаква се да има голямо натоварване на здравната система. Тези данни не бяха вкарани в математически модел на прогнозиране. Необходим е правителствен подход за справяне с пандемията и координация между всдички министерства. По отношение на осъществяването на здравния контрол МЗ разчита на други министерства“, обясни тя.

„Основното е данните да бъдат разпределени на областен принцип и да имаме възможност от няколко дни преди обявяването на нови мерки. Друго е съхраняването на присъствения образователен процес, защото през последните 2 години видяхме не само отрицателните последици на онлайн обучението, но и тепърва ще се сблъскваме с този проблем. Имаме много добър диалог с министър Денков и нямам той да разбира от медиите за налагането на нови мерки“, подчерта министър Сербезова.

Тя допълни, че данните ще бъдат разпределяни по клъстъри, а прилаганите мерки ще бъдат обявявани поне от 3 до 5 дни предварително.

„Всички заедно, независимо от обществения сектор, в който се намираме, дали сме ваксинирани или не, какво смятаме за зеления сертификат, всички ние заедно трябва да преминем през тази пандемия с възможно най-малко щети“, отбеляза тя.

Сербезова изтъкна, че водещият критерий ще бъде процентът заети интензивни легла. Друг от факторите е наличието на медицински персонал.

Сербезова заяви, че стимулирането на ваксинационния процес ще бъде на нов етап. „Ще направим промяна в тази насока. Наследили сме едно недоверие у част от обществото към заболяването, към начина на разпространение, ваксини и зелен сертификат. Считаме, че една кампания, основана на лозунги, е неполезна и непродуктивна, която отблъсква по-голямата част от колебаещите се. Контекстът на общественото здраве е изключително важен в този подход за справянето с пандемията“, заяви тя.

Здравният министър подчерта, че новата здравна стратегия за ваксинацията цели подобряване на диалога и  информираността.

Comments

comments