Министър Петкова: Токът може да поевтинее, защото пада и цената на природния газ

Възможно е цената на електрическата енергия да бъде намалена, тъй като цената на природния газ спада драстично. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ. Както е известно, пред дни председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че цената на тока може да падне, защото имаме по-ниска цена на природния газ.

Министър Петкова обясни, че в момента от комисията работят, правят съответните модели и изчисления. „Очаква се и е възможно цената на електрическата енергия да бъде намалена, тъй като виждаме, че цената на природния газ спада драстично, очакваното намаление е малко над 20%. Това е основната причина и елементът, който би дал възможност на комисията да понижи цената на електрическата енергия, но, разбира се, трябва да се направят доста анализи и изчисления, докато се стигне до такова решение. Комисията е достатъчно компетентен орган, който сам ще се справи”, допълни енергийният министър.

На въпрос дали всички ще усетят това намаление или само индустрията, министър Петкова обясни: „Това ще каже КЕВР, тъй като този елемент влиза в цената задължение към обществото. Когато КЕВР излезе с своето решение ще разберем за кого ще бъде това намаление”.

Comments

comments