Министър Николай Ненчев: КТБ изяде парите за модернизация на армията

Парите за нови изтребители и модернизация на армията отидоха за решаване на проблема КТБ. Това каза при посещението си в Шумен министърът на отбраната Николай Ненчев.
„Ние сме изправени пред едно много тежко обстоятелство за охраната на въздушното пространство. Наличните МиГ-ове имат нужда от спешена модернизация, ремонт, те са несъвместими със стандартите на НАТО и ние не бихме могли да осъществяваме съвместни дейности с нашите партньори, поради ред причини в тази насока.
Премиерът проявява голямо разбиране и може би още в рамките на тази година щеше да бъде решен този въпрос, ако не бяхме получили това тежко наследство и най-вече ако не беше този много тежък проблем с КТБ, където правителството отдели 4,5 милиарда лева. Ето там отидоха парите, където можеше да се използват за изтребители и модернизация на БА, за което аз много съжалявам“, каза Ненчев.
Той обаче изрази увереност, че нещата се развиват оптимистично и че в края на годината бюджетът за отбрана ще бъде актуализиран, защото до момента имало близо милиард лева повече приходи в бюджета в сравнение с миналата година. „Това ме кара да вярвам, че една част от тези средства биха могли да бъдат използвани и аз ще настоявам да подобрим състоянието, духа, оптимизацията, модернизацията на БА“, заяви министърът. До края на годината личният състав ще има нови летни и зимни униформи. Те ще струват около 4 млн.лв., като средствата са осигурени.
Министърът избегна коментар на изразеното наскоро в интервю твърдение на бившия военен министър Велизар Шаламанов, че министерството е „пробито“ по руска линия. „Не бих искал да коментирам това. Това са общо взето становища на бивш министър, който работи в щабквартирата на НАТО. Бих искал да чуя първо какви са неговите аргументи и основания“, каза Ненчев.
Министърът днес посети Факултета по артилерия и ПВО, разговаря с ръководството му, след което замина за полигона край село Марково, където ще наблюдава демонстративни стрелби.

Comments

comments