Министърът на отбраната Николай Ненчев беше официален гост на отбелязването на 200 години от основаването на храма „Св. Архангел Михаил“ в село Лешко

Министърът на отбраната на Република България Николай Ненчев и кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов бяха официални гости на честванията по повод 200 години от създаването на храма в благоевградското село Лешко – „Св. Архангел Михаил“.
„На 8 ноември православната църква чества Св. Архангел Михаил, но за нас, жителите на село Лешко, не е само Архангеловден. Днешният ден е особено празничен, тъй като се отбелязват 200 години от освещаването на храм „Св. Архангел Михаил“. Това е и причината да сформираме Инициативен комитет по организация на честванията на 200- годишнината от нашия храм и предстоящите задачи по съхраняването му“, каза Галина Велкова, кмет на село Лешко, която благодари на кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов за помощта и подкрепата. Тя сподели, че кметът Камбитов е и председател на Инициативния комитет. Сред членовете са и отец Антон Шавулев, отец Павел, арх. Анелия Параскова и други. Велкова призова, всеки, който има възможност да помогне за възстановяването на храма, да се присъедини към списъка на комитета.
Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов като домакин поздрави жителите на село Лешко. „Днес е един от най-тежките християнски празници – Св. Архангел Михаил. Да сме живи и здрави и Св. Архангел да ни закриля!“, пожела д-р Камбитов. Той поздрави с професионалния празник служителите на МВР и всички именици. „Създадохме Инициативен комитет. Смятам, че има още какво да се направи. Това, което поемам като ангажимент за следващия бюджет 2017 година, е да заложим средства, като първо ще възстановим църквата с благословията на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Сефарим, ще възстановим всички стенописи и след това килийното училище“, обяви категорично д-р Камбитов. Той благодари на министър Ненчев, че утре на заседание на Министерски съвет ще бъде разгледано решението за прехвърляне терените на казармата към Общината.
„Възлюбени в Господа братя и сестри, честит празник“, с тези думи министърът на отбраната Николай Ненчев се обърна към стотиците събрали се миряни пред храма „Св. Архангел Михаил“. Той изрази радостта си, че има възможност да присъства на събитието и поздрави гостите и жителите на селото от името на министър-председателя на България Бойко Борисов. „Отбелязваме 200 години от освещаването на храм „Св. Архангел Михаил“ и скоро ще построим още един храм в двора на казармите, но това ще стане с волята и на Министерски съвет. Пожелавам Ви по християнски силно да вярвате в доброто, в хората“, каза още министър Ненчев.
Храмът „Св. Архангел Михаил“ получи икона на Св. Димитър от министър Ненчев и икона от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов. След официалната церемония и молитвата за здраве на присъстващите, започна празнична програма, в която се включиха всички жители и гости на селото. Официални гости на събитието бяха още председателят на Общински съвет Радослав Тасков, секретарят на община Благоевград София Янчева, заместник- кметът Христина Шопова,представители на политически партии, културни институции и вярващи.
Негово Високо Преосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи Божествена света Литургия и водосвет за всички миряни.
“Св. Архангел Михаил” е първият църковен храм в Югозападна България и един от най- ранните възрожденски храмове в страната. Съградена е през 1816 година с финансовите възможности на местното население, както и с помощта на монасите от намиращия се наблизо Тросковски манастир. Като знак на признателност и благодарност към манастира, местните жители избират за храмов празник и патрон на църквата Свети Архангел Михаил, който е патрон на Тросковския манастир.
Изграждането на храма е израз на духовните потребности на населението от югозападните български земи, останали под османска власт след 1878 година. Изписването на църквата е плод на естетическите усещания на зографи от Банската художествена школа от края на 19 век., запазила последните елементи в иконописта. Художествените достойнства на черквата и спечелват място сред националните ни паметници на културата. Тя буди интерес като фактор в духовното развитие на населението от региона, тъй като в съседство, южно от храма, е изградено училище още в началото на 19 век.
12 (1)

Comments

comments