Минималната пенсия от 370 лв. и редица социални плащания се запазват до 31 март

Минималната пенсия от 370 лв. и редица социални плащания се запазват до 31 март, предаде  БГНЕС.

Депутатите приеха на второ четене разпоредбите от законопроекта за удължаване на срока на прилагане на стария бюджет. Удължаването се налага, тъй като бюджетът за тази година не е готов все още, а бюджетната година по закон започна от 1 януари.

Със законопроекта се удължава действието на плащания, размери и квоти, които се запазват на нивата от 2021 г.

До 31 март 2022 г. се прилагат минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица в размер на 650 лв., минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители в размер на 420 лв., максималният месечен размер на осигурителния доход в размер на 3000 лв.

До тази дата се запазват още минималният размер на пенсията в размер на 370 лв., дневният минимален размер на обезщетението за безработица в размер на 12.00 лв. и дневният максимален размер на обезщетението за безработица в размер на 74.29 лв.

Паричното обезщетение за отглеждане на дете до двегодишна възраст също се запазва в размер на 650 лв., а еднократната помощ от Кодекса за социално осигуряване при смърт на осигурено лице в размер на 540 лв.

Депутатите решиха още до 31 март 2022 г. да не се заплаща такса за ползвана асистентска подкрепа. Таксата за ползване на услуга, заплатена в период от 1 януари 2022 г. до обнародването на този закон, се възстановява служебно.

Народните представители одобриха и предложението на омбудсмана COVID добавките за пенсионерите да са несеквестируеми.

Comments

comments