Милков: Основни приоритети са еврозоната и шенгенското споразумение

Присъединяването към еврозоната и шенгенското споразумение, както и провеждането на изборите за НС на 2-ри октомври зад границата, са водещите приоритети на МВнР, заяви Николай Милков, служебният министър на външните работи, предаде репортер на БГНЕС.

Сред приоритетите са и присъединяването на страната към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и подготовка от страна на държавата на Първоначален меморандум с позиция по всеки един правен инструмент на ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие), активно присъствия на България в ЕС и НАТО и участието на страната ни в колективните усилия за справяне с настоящите кризи.

От МВнР определят като важни задачи европейската интеграция на страните от Западните Балкани, както и отстояване и надграждане на постигнатото в последните месеци по отношение на европейския път на Република Северна Македония, както и фокусиране на вниманието върху партньорите от ЕС и НАТО и върху други проблеми, свързани със сигурността в региона.

Всеки четвъртък ще имаме брифинг, с който да уведомяваме медиите какво сме свършили до момента“, заяви Николай Милков.

“Заместник-министърът Костадин Коджабашев е и говорител на министерството, така че той ще води тези брифинги, които се очертават да бъдат 14 на брой,” съобщава още Милков.

Заместник-министри ще бъдат двама души- Велислава Петрова, позната от предишното правителство на Кирил Петков, и извънредният ни посланикът в Украйна до момента Костадин Коджабашев. Според Николай Милков Велислава Петрова е свършила много относно ОИСР( Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) както и по отношенията ни със Северна Македония. Светлана Стойчева- Европолски, бивш посланик в Канада, ще бъде началникът на кабинета.

От МВнР също съобщиха, че за парламентарните избори в чужбина са предвидени 7 635 600лв. Със заповед на министъра на външните работи е създадена и Работна група “Избори” в ЦУ на МВнР. Външното министерство е дало и указания на задгранично представителство да бъдат поискани съгласия или да бъдат уведомени, в съответствие с режима в съответната държава, в които Република България има ДКП и в които страната няма представителства, но с които има дипломатически отношения и е назначила акредитиран посланик. Към 08.08.2022г са получени съгласия от 4 страни, сред които Испания и Република Южна Африка, уточняват още от МВнР.

Comments

comments