Милиарди ще спечелят израелците и палестинците ако сключат мир

Израелците и палестинците биха спечелили милиарди, ако сключат мир, а при други алтернативи и двете страни биха понесли стряскащи икономически загуби, особено при завръщане към насилието, сочи ново изследване.
Изследователска организация с идеална цел Корпорация Ранд е разговаряла с около 200 официални лица от региона и други страни в продължение на над две години, проучвайки цената на израелско-палестинския конфликт, пише Арон Хелър от Асошиейтед прес.
Един от най-основните изводи на изследването е, че при сключване на мирно споразумение Израел ще спечели 120 милиарда долара за едно десетилетие. Палестинците пък биха спечелили 50 милиарда долара, което ще е увеличение на техния БВП на глава от населението с 36 процента, се казва в изследването.
В същото време израелската икономика би загубила около 250 милиарда долара от пропуснати икономически ползи в случай на връщане към насилието, а при палестинците БВП на глава от населението би спаднал с до 46 процента.
Резултатите от изследването е поредното потвърждение на отдавна изтъкваните аргументи, че и двете страни имат икономически интерес от мира.
„Надяваме се нашият анализ и инструментариум да помогнат на израелците, палестинците и международната общност да разберат по-ясно как се развиват сегашните тенденции и да осъзнаят цената и печалбите от алтернативи на настоящия разрушителен цикъл на действие, противодействие и бездействие“, каза С. Рос Антъни, съавтор на изследването и директор на Израелско-палестинската инициатива в Корпорацията Ранд.
Изследването е проучило пет различни сценария: решение с две държави, координирано едностранно изтегляне, некоординирано едностранно изтегляне, ненасилствена съпротива и въстание, съпроводено с насилие.

Comments

comments