Милен Велчев и княз Кирил Преславски спрягани за шеф на БНБ

Димитър Радев е разколебан дали да приеме предложението да стане управител на БНБ, пише „Банкер”. Политическите сили в парламента вече се оглеждат за други кандидатури за този пост, ако Радев реши да откаже. Спрягали се имената на сегашния председател на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков, на бившия финансов министър Милен Велчев и дори на княз Кирил Преславски. Той бе до баща си Симеон Сакскобургготски по време на възхода му на изборите през 2001-ва. Работил е в сферата на инвестиционното банкиране.

Преди време бе служител на „Лиймън Брадърс“ – банката, която през 2008-а се сгромоляса с гръм и трасък и даде началото на глобалната финансова криза. Но както е тръгнало, нищо чудно в близките седмици да чуем, че сред кандидатурите е и друг от синовете на Симеон Сакскобургготски – княз Константин Асен Видински. И той има банкерска биография – работил е за банките „Ротшийлд“ и „Барклейз“.

Според някои депутатите, Димитър Радев не е отказал номинацията за управител на БНБ. Но е възникнал правен проблем. Не е ясно – ако сегашният управител подаде оставка през април или май, дали избраният на негово място човек ще бъде с нов шестгодишен мандат, или ще трябва да довършва мандата на Искров, който изтича на 10 ноември. И да се надява след това да бъде преизбран.

При такава несигурност едва ли ще се намери кандидат, който при сегашната финансова и политическа конюнктура в страната да се съгласи да заеме мястото на Искров само за няколко месеца. И да заложи на благоволението на парламентарните партии, че след това отново ще гласуват за него.

При това положение най-вероятно е изборът за гуверньор да бъде отложен за началото на юли. А избраният от Народното събрание заместник на Искров да встъпи в длъжност през ноември. Тогава ще бъде избран и подуправител, отговарящ за управление „Емисионно“, защото мандатът на Калин Христов също изтича. Това обаче не пречи той да бъде номиниран и да се гласува отново той да заеме този пост.

Новият управител ще трябва да посочи и кандидат за вакантното място на подуправител, отговарящ за „Банков надзор“. И по този въпрос спекулациите ще са много, тъй като до този момент за него също няма безспорна кандидатура. Най-малкото защото новият управител, който и да е той, трябва да си каже тежката дума за главния банков надзорник. Все пак само гуверньорът има право да предлага на Народното събрание човек за този пост.

При подбора на кадър за тази позиция може да възникне и друг проблем, отново политически. Не е тайна, че депутатите са замислили да правят законови промени, засягащи отговорностите в УС на БНБ като цяло и в структурата и във функциите на управление „Банков надзор“ в частност. Без да е ясно какви ще са тези промени, приемането на поста на подуправител, отговорен за надзора, ще е доста рисково начинание за всеки, който реши да се натовари с този ангажимент.

Comments

comments