Миглена Кунева: Може да влезем в Шенген до края на годината

Има голяма вероятност България да влезе в Шенген до края на годината и събитието да започне от Бургас – с отварянето на двете сини граници – морска и въздушна.
Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, която днес е на посещение в Бургас за проверка на техническата готовност на пристанище „Бургас“ и на летище „Бургас“ за влизане в „Шенген“, предаде БТА.
Миглена Кунева и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков ще наблюдават техническата обезпеченост и кадровия ресурс на гранично-пропускателните пунктове на двете т. нар. сини граници. Едновременно с това ще съблюдават възможностите за охрана и наблюдение на морската граница.
Пред журналисти на Морската гара вицепремиерът припомни позабравения факт, че когато страната ни е започнала офанзивата си членство в Шенген страните-противници за нашето членство са били седем, в момента те са две.
Тя отказа да спомене кои са те, но разясни мотивите им, свързани с механизма за наблюдение и оценка на съдебната система и вътрешния ред.
„Тези два фактора се обвързват с членството ни в Шенген“, каза още Кунева.
Тя добави, че след като не сме член на „пространството“ нямаме право да ползваме две специализирани системи, които помагат при преследване по горещи следи.
„А от това губи не само България, но и Европа. България кандидатства от 10 години за Шенген. Готова е. Много средства са вложени в кадровия състав и техниката за охрана на границите ни. Подобно дълго кандидатстване досега не се е случвало и не е справедливо“, подчерта вицепремиерът.
На Морската гара тя се запозна и с различните мобилни системи, които подпомагат охраната и сигурността на границата. Сред тях има система за обработка на документи, която съкращава значително времето за тази дейност, система за следене на радиацията, за разкриване на кухини, където обикновено се укриват контрабандни стоки, и система „туптящо сърце“ за разкриване на нелегален превоз на хора.
По късно днес Меглена Кунева ще участва и в кръгла маса в Бургас с представители на туристическия и транспортния бранш.

Comments

comments