Мечка подгонила 21-годишния Мехмед според близки, познавал прекалено добре района, за да се изгуби

Полицейски служители открили ясни следи от подхлъзване на стръмния терен. 21-годишният Мехмед Али е починал още в събота, когато изчезна.
Вчера, съкрушените от загубата близки го погребаха във велинградското село Света Петка.
Бездиханното тяло на младия мъж беше открито във вторник, четири дни след като в събота изчезна в района на връх Белмекен. За съжаление мобилизираните 300 планински спасители, полицаи, пожарникари и доброволци, с кучета, термокамери и дрон, не успяха да открият навреме младежа.
Той е починал от счупване на първи гръбначен прешлен при падане на стръмен наклонен терен. Изключително тежката травма е прекъснала връзката с гръбначния мозък, което е несъвместимо с живота, е заключението на съдебните лекари в Пазарджик след извършване на аутопсия на тялото.
Следи от насилие по тялото не са открити по време на съдебномедицинската експертиза.
Мъртвият Мехмед бе открит от няколко жени, намиращи се в непосредствена близост до река Яденица в посока, обратна на тази, където бе изчезнал.
“Бяхме се разделили на две групи в издирването. Втората се състоеше от 35 жени от Света Петка, които закарахме в района на река Яденица, защото там теренът е спускане и не е толкова тежък за преход. Именно там в ниската част го намериха”, съобщи кметът на селото Али Тебер, който също се включи като активен участник в операцията по издирването на младия мъж и е един от първите, озовали се при тялото на Мехмед, след като жените подали сигнал, че са го открили.
Във фаталния съботен ден Мехмед заминава с родителите си в местността Балабаница. Искали да си наберат боровинки. Брането на горски плодове в планината през летните месеци е основен поминък за жителите на Света Петка и околните села, където безработицата е над 90%.
Семейството на Мехмед не е от заможните. Освен това той бил втора година студент по педагогика в Пловдивския уневерситет “Паисий Хилендарски” и му трябвали пари за началото на новата учебна година.
На ден от боровинки могат да се изкарат по 60-70 лв., признават жителите на Света Петка. В събота по обяд Мехмед вече бил набрал 2 кофички с дребния плод и тръгнал към семейния автомобил.
Малко след него поели и родителите му. Обаче, пристигайки до семейния автомобил, двамата родители забелязали, че сина им го няма. Напразно го викали по име, предприели и издирване в местността. Накрая потърсили помощ от селото и се обадили на тел. 112.
“От 10-годишни ходим по гората за боровинки, малини и ягоди. Отлично познаваме района. Никой в селото не вярваше, че Мехмед може да се изгуби. Дори това да се е случило първоначално, бяхме сигурни, че след това ще намери пътя”, разказаха вчера близки и приятели на починалия.
Поради тази причина те са убедени, че младият мъж най-вероятно е срещнал мечка, каквито имало много в местността Балабаница, уплашил се е и е побягнал.
“Мехмед е бягал с големи крачки в посока, обратна на тази, където са брали боровинки. Това е причината и да не го открием толкова дълго време. В района на река Яденица, където мястото е стръмно и нанадолно, се е спънал и е паднал с голяма сила напред.
Ударил се е в дърво и си е счупил врата. Явно непосредствено преди това се е опитал да се хване за клонка, която се е отчупила, защото я открихме в ръката му. Беше паднал по очи”, разказа пред “24 часа” кметът на Света Петка Али Тебер.
Така мислят и приятелите на загиналия, които са участвали в издирването му от първия до последния ден. Обясняват, че Мехмед е бягал в продължение на няколко километра, без да спира.
Когато го открили, анцугът, с който е бил облечен, бил разпокъсан от драки и храсти. Те са убедени, че починалият им приятел се е срещнал с мечката лице в лице, затова е побягнал към Яденица. Допускат, че дивият звяр е бил с малките си, което го е направило изключително агресивен и опасен, и е подгонил Мехмед. Това според тях е и причината младият мъж да пробяга километри до мястото, където намира смъртта си.
“Ако мечката не го е преследвала, щеше да бяга няколкостотин метра и да спре. След това за него не е имало проблем да се ориентира в местността, или да намери място, където телефонът му ще има обхват, за да се обади.
Щом това не се е случило, значи е бил изключително уплашен и преследван. Друго обяснение няма.
В някаква степен версията им се потвъждава и от полицията. При огледа на мястото, където е намерен трупът на младежа, криминалистите са констатирали ясни следи от подхлъзване на стръмния терен, както и дири, които показват откъде се е придвижвал Мехмед. Това съобщи директорът на полицията в Пазарджик Йордан Рогачев.
Съдебните лекари са категорични в заключението си, че се касае за нещастен случай, и изключват всякаква вероятност за смърт, настъпила вследствие на престъпление.
“Всичко е от беднотия. Затова ходим по гората да събираме плодове. Иначе не можем да преживеем. Отиде си едно скромно, кротко дете. Учеше се, работеше, помагаше на родителите си. Майка му и баща му са съсипани от мъка. Остана им само братчето му, което е на 16 г. Как ще преживеят тази трагедия, само те си знаят. Цялото село е потресено от смъртта на Мехмед Али”, нареждаха съселяни на момчето.

Comments

comments