Метод за откриване на рак за три минути разработиха учени

Японски учени са разработили технология, която позволява от една капка кръв да се установи онкологично заболяване в ранен стадий и то в рамките само на три минути, съобщават световни медии, цитирани от БГНЕС.
„Технологията позволява да се определи само с една капка кръв злокачествено заболяване и да се установи в ранен стадий рак на стомаха, дебелото черво и на панкреаса само за три минути. Такава технология няма никъде по света“, съобщава Кацуюки Хасегава – научен сътрудник в компанията, която съвместно с болницата Тейосю е разработил новата технология.
Учените са постигнали тaзи технология, изработвайки специална метална пластина с определен състав. При поставяне върху нея на капка кръв от пациент със злокачествен тумор при обработката с ултравиолетови и други видове лъчение започва да свети, а кръвта на човек с доброкачествен тумор не излъчва светлина.
„Това е абсолютно ново постижение в света. Този метод е лесен за използване и може да започне да се използва във всяка болница“, казва Хасегава.

Comments

comments