Местан смята, че турският език е потискан в България: „Слънцето не грее ли еднакво за всички?“

Лидерът на ДПС Люти Местан цитира Константин Кирил Философ в беседата му срещу триезичниците и се обяви за равнопоставеност на езиците. Местан направи това в декларация от парламентарната трибуна по повод предстоящия празник на славянската писменост 24 май.
„Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички, слънцето не свети ли за всички и не дишаме ли всички еднакво въздух? И как вие не се срамувате като признавате само три езика?“, изчете думите на Кирил Философ Местан. „Имаме ли съзнание за равнопоставеността на всички езици, че нито един не може да бъде поставен над друг, че е въпрос на мракобесно мислене да се допуска йерархизиране на езиците и на тази база едни езици да бъдат дискриминирани за сметка на други“, попита риторично Местан, който също така обясни, че големият български празник не позволява политизирането на въпроса.
В същия дух, със силно демонтрирано чувство на родолюбие и патриотичност, той със съжаление добави че „родината на кирилицата“ в момента е на първите места по неграмотност на младежи в Европа.
Лидерът на ДПС обясни, че тази тежка язва може да се преодолее с мерки срещу ранното отпадане на децата от училище. Според тезата на ДПС това пък ще стане с разкриването на повече детски градини в кварталите с малцинства.
24 май бе почетен и от другите партии в парламента. Милена Дамянова от ГЕРБ акцентира на усилията на правителството да приеме нов закон за училищното и предучилищното обрязование, който според нея е „животоспасяващо лекарство“ за системата.
Атанас Мерджанов от БСП обвини премиера, че търси модернизация само чрез строителство. „Истинската модернизация обаче минава през образованието“, обяви той. Соцдепутатът защити учените и обвини управляващите, че целят да ги обезкървят финансово.
Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пък репликира Местан, че сега не всички имат достъп до образование, защото „нямат парички“. Според него, въпреки че всички критикували комунизма, тогава всеки е имал достъп до училище.

Comments

comments