Местан: Ролята на Турция за стабилността на региона е стратегическа

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова за ускорена интеграция на Турция като естествен мост между Изтока и ЕС.
„През септември, ние българските либерали от ДПС и НДСВ, ще бъдем домакини на регионалната среща на лидерите на либералните партии от Балканите“, заяви той пред bTV.
По собствените му думи, тази среща е необходима, защото по тяхна инициатива ще се разисква либерална стратегия за ускоряване на интеграцията на Западните Балкани в ЕС.
„Убедени сме, че един конфликтен дестабилизиран Близък Изток, а той никога не е бил по-дестабилизиран, винаги ще бъде предизвикателство за сигурността и на ЕС, а един стабилен Близък Изток ще гарантира стабилност и в ЕС и тук ролята на Турция е стратегическа“, смята Местан.
Той настоя, че младите демокрации от Западните Балкани и Югоизточна Европа – Молдова и Украйна имат нужда от своята ясна европейска визия като основен стимул за демократизиране на гражданските им общества.
„Гледаме доста резервирано на мораториума, наложен от президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и най-вероятно ще подготвим проект за декларация с предложение АЛДЕ да ангажира вниманието и на Европейския парламент с идеята да се ускори интеграцията на Западните Балкани, защото на Балканите има прекалено много история“, каза още той.
Според Лютви Местан, има проблеми, които трудно биха могли да се решат преди членството на балканските страни в ЕС.
Лютви Местан обясни, че те биха могли да бъдат решени, но това предполага едно ново разбиране, нов подход със и чрез присъединяването на тези страни към ЕС.
Относно присъединяването на Македония към ЕС, лидерът на ДПС заяви, че България трябва да има ясно дефиниран свой национален интерес, но той призова да се изведе пред скоби „интересът на интересите“.
„Той от гледна точка на България е тя да граничи със страни-членки на ЕС“, допълни той.
Тежки обвинения към Реформаторския блок, но и намигване към местните десни политици преди местните избори – това комбинира още лидерът на ДПС.
От думите му стана ясно, че работата на движението с премиера Бойко Борисов и ГЕРБ е на отлично ниво.
Местан обяви, че за предстоящите местни избори ДПС минава в режим на „поливариантност на политическото взаимодействие“ с акцент върху 80-те общини, където движението би имало решаващо значение за избора на кмет. Според него в други 30 общини партията има шанс сама да спечели властта.
„ДПС без да затваря диалога с левицата, казва, че като либерална партия, ще води разумен диалог с дясното. Това е стратегия за изграждане на реален центристки образ“, подчерта още лидерът на ДПС.

Comments

comments